مجله روانشناسی

مدیریت مراکز روانشناسی

۳ مطلب در خرداد ۱۴۰۱ ثبت شده است

سکوت به مثابه درمان

مقدمه

در اتاق درمان، تجربه سکوت، برای مراجع و درمانگر، تجربه تازه‌ای است. گاهی درمانگر با سکوت خود، مراجع را به مسیر جدید دعوت می‌کند و در مواقعی نیز، مراجع سعی می‌کند با سکوت خود، با درمانگر ارتباط برقرار کند.
آنچه که در اتاق درمان، ارتباط مراجع و درمانگر را می‌سازد، ارتباط کلامی و برقرار کردن دیالوگ‌های مختلف برای درک، شناخت و تحلیل احساسات مراجع است. اما وقتی پای سکوت در اتاق درمان باز می‌شود. ممکن است، مراجع و درمانگر، ارتباط جدیدی را تجربه کنند و نیاز باشد که برای عبور از این مرحله، به یکدیگر زمان بدهند. برای درک آسان‌تر از این مرحله مراجع نیاز دارد که به صمیمیت نسبی با درمانگر، برای بیان و ابراز احساسات خود برسد که در نهایت از این چالش نیز عبور کند. اما چه اتفاقی می‌افتد که مراجع حاضر به بیان احساسات خود در قالب کلمات نیست؟

وقتی کلمات احساس نمی‌شوند.

کودکان در سال‌های ابتدایی زندگی، احساسات خود را از طریق بدن تجربه می‌کنند و در نگاه کلی می‌توان گفت، تنها راه ارتباطی آنها با دنیای اطراف، بدنشان است. در عبور از سال‌های کودکی، این مادر است که احساسات کودک را ترجمه می‌کند و در واقع به او یاد می‌دهد که به‌وسیله کلمات با دنیای اطراف خود، ارتباط برقرار کند.
انسان کوچکی که تجربه ارتباط نسبتاً سالم و مناسبی با مادر خود نداشته، به طبع در ترجمه احساسات خود نیز، با مشکل مواجه خواهد شد. او یاد نمی‌گیرد که احساسات بدنی خود را به کلمه تبدیل کند و در تنظیم هیجانات و تجربه آنها ناکام خواهد ماند
حال در اتاق درمان نیز، مراجع تجربه ارتباط خود با مراقبت کننده های اولیه را تجربه خواهد کرد. احساسات او به شکل حالات بدنی تجربه می‌شوند و به‌تدریج در مسیر درمان و به کمک درمانگر، یاد می‌گیرد که به درک روشنی از احساسات خود برسد و در موقعیت‌های مختلف، توانایی ردیابی و تشخیص احساسات خود را داشته باشد.

درمانگران؛ ناجیان احساسات بیان نشده

کار کردن با مراجعی که سکوت را انتخاب کرده و از تجربه احساسات خود در لحظه اجتناب می‌کند، بسیار سخت است. این افراد از تجربه زیست خود در اتاق درمان نیز استفاده می‌کنند و در تلاش هستند که درمانگر را نیز مانند ابژه کودکی خود ببینند و همان مسیر را با او طی کنند.
سکوت کردن مراجع، پروسه درمان را برای درمانگر با چالش روبرو می‌کند، زیرا که درمانگر با احساسات مراجع کار می‌کند و زمانی که او توجهی به بیان احساساتش نداشته باشد، نه تنها درمانگر قادر به شناخت مراجع نیست، بلکه مسیر درمان نیز، مختل می‌شود.
در این مرحله، آنچه که اهمیت دارد، همراهی درمانگر است. تجربه احساساتی که گاه سالیان طولانی به زبان نیامده و تجربه نشده‌اند، آسان نیست. مراجع در این مرحله معمولاً خشم زیادی ناشی از احساسات بیان نشده نسبت به ابژه های کودکی خود حس می‌کند که عبور از این چالش نیز، برای او بسیار دردناک است.
همراهی درمانگر، این امکان را برای او فراهم می‌کند که از تجربه احساسات خود نترسد و براحتی آنها را بیان کند. درواقع، درمانگر از او مراقبت می‌کند تا به آسانی در مسیر شناخت و تجربه احساسات خود گام بردارد و به بینش کافی برسد.

چرا تحلیل سکوت مراجع در اتاق درمان مهم است؟

مراجع، تنها زمانی در اتاق درمان تصمیم می‌گیرد، سکوت کند که توانایی ردیابی و بیان احساسش را نداشته باشد. در اکثر مواقع، این احساسات به شکل علائم روان‌تنی تجربه می‌شوند. مسیری که درمانگر در جلسات درمانی برای شکل دادن و بیان احساسات مراجع، انتخاب می‌کند، در نهایت باعث می‌شود که او از تجربه احساس ناخوشایند در بدن خود رها شود و برای بیان احساسات خود از کلمات استفاده کند.
سکوت مراجع در اتاق درمان، مرحله متفاوتی از سیر درمان را برای درمانگر پدید می‌آورد که در آن با به‌کارگیری راهکارهای درمانی متفاوت، به ناخودآگاه مراجع دسترسی پیدا می‌کند و در نهایت او را به سمت مسیر تازه هدایت می‌کند.

امیدوارم از مقاله امروز لذت برده باشید و به شما کمک کرده باشد. لطفا نظر خود را درباره این پست در صفحه اینستاگرام به اشتراک بگذارید.

برای مشاوره رایگان سیستم مدیریت هوشمند مراکز روانشناسی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

مقالات مرتبط:

اهمیت رابطه درمانی در سیر پیشرفت مراجع

رابطه درمانی بی قید و شرط چه تاثیری در روند درمان دارد؟

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
دکتر لینک

رابطه درمانی بی قید و شرط چه تأثیری در روند درمان دارد؟

مقدمه

درمان‌گر از بیمار مراقبت می‌کند تا او تجربه‌های پیشین را بازآفرینی و ترمیم کند و در این مسیر، ارتباط مبتنی بر پذیرش، باعث می‌شود که بیمار، بدون ترس از قضاوت در فضایی امن و آرام تجربه‌های گذشته خود را بهتر ببیند و آنها را بیان کند.
در این مسیر، همراهی و پذیرش درمانگر مهم است. اتاق درمان، امن‌ترین نقطه جهان برای مراجع است و درمانگر در کنار بازسازی تجربه‌های پیشین مراجع، از او مراقبت می‌کند که در نهایت بتواند، در چارچوبی امن، احساسات خود را تجربه کند.

پذیرش؛ توجه به ارزشمندی مراجع

برای درمانگران ضروری است که نسبت به مراجع خود، توجه مثبت نامشروط داشته باشند. این بدان معنی است که برای ساختن ارتباط درمانی مطلوب، درمانگر صرفاً به بودن مراجع توجه می‌کند و هیچ شرطی برای پذیرش او در نظر نمی‌گیرد.
درمانگر با پذیرش مراجع، او را در جهت رشد و بهبود روابط در زندگی شخصی همراهی می‌کند. البته، توجه بی قید و شرط درمانگر، به این معنی نیست که درمان، چارچوب منطقی و مشخص خاص خود را ندارد. بلکه پذیرش بی قید و شرط به این معنا است که درمانگر با پذیرش خود، بیمار را به‌سوی ساختن چارچوب‌های جدید در قالب درمان برای بهبود شرایط مراجع، همراهی می‌کند.

ابراز احساسات بدون ترس از دست دادن

یکی دیگر از دستاوردهای پذیرش بی قید و شرط درمانگر، رهایی و آزاد سازی احساسات مراجع است. درمانگر فضایی را برای مراجع می‌سازد که او، بدون ترس از قضاوت، براحتی احساسات خود را بیان کند و مطمئن باشد که از طرف او قضاوت نمی‌شود.
زمانی که فضای مناسبی برای مراجع فراهم شد که او احساسات خود را با درمانگر در میان بگذارد و از قضاوت شدن توسط او نترسد، به‌تدریج و در طول بازه زمانی مختلف، با دفاع ها و مقاومت‌های خود آشنا می‌شود و در ادامه مسیر، رویارویی و مواجه شدن با آنها را طی می‌کند.

به رسمیت شناختن تروماها

هر انسانی در مسیر زندگی خود با تروماهای شخصی متعددی مواجه شده است. گاه برای به رسمیت شناختن آنها تنها پذیرش بی قید و شرط درمانگر کافی است. او با پذیر خود، این امکان را برای مراجع فراهم می‌کند، زخم‌هایی که به رسمیت شناخته نشده‌اند و هر لحظه امکان خونریزی و یادآوری دوباره آنها است، دیده شود.
ساختن رابطه مطلوب با درمانگر، باعث می‌شود که مراجع دوباره زخم‌های گذشته خود را زندگی کند و با بیان احساساتی که در لحظه تجربه می‌کند به شناخت بیشتر خود و ترمیم زخم‌ها بپردازد. به رسمیت شناختن تروماها برای مراجع به این معنا است که او فردی عادی است که اتفاقات ناگواری را تجربه کرده و حال، با کمک درمانگر و سپری کردن سیر درمان، به بینش کافی نسبت به آنها می‌رسد و به ترمیم نسبی جای زخم‌های خود می‌پردازد.

درک ارزشمندی خود

کارکرد دیگر پذیرش بی قید و شرط درمانگر، درک ارزشمندی مراجع است. راجرز معتقد است که پذیرش درمانگر باعث افزایش اعتماد به نفس و انگیزه مراجع می‌شود تا از اهداف خود را دنبال کنند و در جهت تحقق بخشیدن به زندگی شخصی خود، گام بردارد، زیرا او معتقد است که افراد توانایی تحقق بخشیدن اهداف خود را دارند.

پذیرش نقاط ضعف خود

پذیرش ضعف‌های خود، یکی از دستاوردهای رابطه درمانی بی قید و شرط است. زمانی که ارتباط درمانی، به‌گونه‌ای شکل بگیرد که مراجع در بستر امن، بتواند نقاط ضعف خود را بخوبی ببیند، این ارتباط او را به سمت پیشرفت و حتی تجربه احساسات جدید سوق می‌دهد.
از طرفی همانطور که اشاره شد، منظور از ارتباط بی قید و شرط، نداشتن چارچوب و قواعد مشخص اتاق درمان نیست. در هر حال اینکه ارتباط مراجع و درمانگر، مانند سایر روابط، با توجه به شرایط و نیاز مراجع، قواعد خاص خود را دارد و ارتباط درمانی مطلوب نیز در همین بستر شکل می‌گیرد.

تأثیر پذیرش بی قید و شرط درمانگر در روند درمان

درمانگر همچون پیله ای امن، از مراجع مراقبت می‌کند که در نهایت، خودش به تنهایی بتواند به درک درستی از توانایی و قابلیت‌های خود در زندگی برسد و به تنهایی از خودش مراقبت کند و ارتباط سازنده‌ای با دنیای پیرامون خود بسازد.
پذیرش بی قید و شرط درمانگر، در چارچوب اتاق درمان، این امکان را برای مراجع فراهم می‌کند که بخوبی از مراحل سخت پذیرش احساسات سخت و دردناک عبور کند و در راستای شناخت، مراقبت و پذیرش خود گام بردارد.

 

امیدوارم از مقاله امروز لذت برده باشید و به شما کمک کنه، بتوانید فضایی امن برای درمانجویان خود فراهم کنید. لطفا نظر خود را درباره این پست در صفحه اینستاگرام به اشتراک بگذارید.

برای مشاوره رایگان سیستم مدیریت هوشمند مراکز روانشناسی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

مقالات مرتبط:

اهمیت رابطه درمانی در سیر پیشرفت مراجع

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
دکتر لینک

اهمیت رابطه درمانی در سیر پیشرفت مراجع

هدف از ایجاد رابطه درمانی مطلوب، کمک به فرد برای ساختن دنیای بهتر است. از آنجایی که ساختن این رابطه، دغدغه‌های خاص خود را دارد، پرداختن به این موضوع، تا حدی زیادی به روشن شدن این موضوع کمک می‌کند.
همان طور که می‌دانید، رابطه ارتباط درمانی بین مراجع و درمانگر، امن‌ترین پناهگاه، برای بیان احساسات است و مراجع و درمانگر در کنار هم تک تک آجر این بنا را می‌سازند. از این رو، تمرکز برای ساختن این ارتباط بر اساس، روحیات، تجربیات و مسیر زندگی هر فرد، اهمیت خاصی دارد.
از آنجایی که مراجع تمام احساساتی که در زندگی روزمره خود، انکار و سرکوب کرده را با درمانگر خود در میان می‌گذارد، ایجاد فضای امن و به دور از هر گونه قضاوت بین مراجع و درمانگر مهم‌ترین اصل درمان است. از طرفی، شکل‌گیری ارتباط درمانی بر پایه نیازهای مراجع است و یکی از مهم‌ترین اصول درمان به شمار می‌رود.

اعتماد

اعتماد و احترام اجزای اصلی یک رابطه درمانی مطلوب است. مراجع در این ارتباط تشویق می‌شوند که همدلی و صمیمیت خود را نشان دهند. مانند هر رابطه اجتماعی دیگری، رابطه درمانی دارای مرزهایی است که احترام به این مرزها به مراجع کمک می‌کند بینش کافی نسبت به زندگی و سایر روابط خود پیدا کند و در راستای بهبود آنها گام بردارد.

رازداری

اصل بعدی که برای ساختن رابطه درمانی مطلوب، بین مراجع و درمانگر، باید به آن توجه شود، رازداری است. رازداری درمانگر، به مراجع کمک می‌کند که اعتماد خود را بازسازی و از اعتمادی که در اتاق درمان شکل گرفته، در جهت بهبود روابط در زندگی شخصی خود، استفاده کند.

قضاوت نکردن

اتاق درمان، از آن جهت که مراجع، مهم و مگو تمرین رازهای خود را با درمانگر در میان می‌گذارد، امن‌ترین فضای ممکن برای تعامل و ارتباط آنها است. قضاوت کردن درمانگر، می‌تواند او را از ادامه درمان منصرف و برای همیشه از درمان بیزار کند.
قضاوت نکردن درمانگر، این امکان را برای مراجع فراهم می‌کند که خودش باشد و از دردو رنج‌های خود صحبت کند. از طرفی، قضاوت نشدن، مکانی را برای بازسازی فضای ذهنی و در نهایت ایجاد الگوهای جدید رفتاری مراجع فراهم می‌کند.

گوش دادن فعال

گوش دادن فعال، این فرصت را برای مراجع، فراهم می‌کند که براحتی افکار خود را پی بگیرد و مسیر تازه‌ای برای خود بسازد. راه‌هایی که برای بهبود این فرایند وجود دارد، سوال پرسیدن، درخواست برای شفاف‌سازی و خلاصه کردن موضوع مورد بحث است.
گوش دادن فعال شامل تمایل برای درک دیگران، نشان دادن همدلی و حمایت از آنان است. این مهارت با مهارت گوش کردن منتقدانه فرق دارد و هدف از آن ارزیابی پیام فرد دیگر برای ارائه نظر خود نیست. بلکه، هدف صرفاً شنیدن کلام است و روند درمان و عبور از موانع را سرعت می‌بخشد.

اهمیت سکوت در جلسات درمان

فروید در روان‌کاوی کلاسیک، سکوت را به‌عنوان قوی‌ترین شکل مقاومت مراجع می‌داند. در این زمان، درمانگر بهتر است در جهت شناخت بیشتر این مقاومت و مواجه سازی مراجع با آن گام بردارد. اما در برخی مراحل، درمانگر سعی می‌کند که سکوت کند. پذیرش این سکوت، ممکن است که برای مراجع آسان نباشد.
اینجا نیز، درمانگر باید رد احساسات مراجع را پیگیری و از او بخواهد که راجع به آنها صحبت کند. در واقع، درمانگر به‌عنوان ابژه ای به مراجع کمک می‌کند که احساسات خود را درک کند و در جهت شناخت و ترمیم آن گام بردارد.

چرا ساختن یک رابطه درمانی مناسب مهم است؟

کارکرد رابطه درمانی آنجایی است که روابط قبلی، دچار گسیختگی می‌شوند و در نهایت، با نتایج بهتری ترمیم می‌شوند. ما انسان‌ها در مسیر گذراندن زندگی و طی کردن چالش‌های مختلف، در حال افزایش ظرفیت روانی و توانمندی‌های خود هستیم.
اما در شرایط هیجانی خاص مانند تجربه سوگ، طلاق و بیماری، ممکن است هر انسانی متفاوت با دیگری عمل کند و احتیاج به همراهی درمانگر داشته باشد. از این رو، ساختن رابطه درمانی مطلوب به افراد کمک می‌کند که در نهایت با واقعیت مواجه شویم و ادامه مسیر را با پذیرش نسبی شرایط طی کنیم.

امیدوارم از مقاله امروز لذت برده باشید و به شما کمک کنه، رابطه درمانی مطلوبی با درمانجویان خود برقرار کنید. لطفا نظر خود را درباره این پست در صفحه اینستاگرام به اشتراک بگذارید.

برای مشاوره رایگان سیستم مدیریت هوشمند مراکز روانشناسی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
دکتر لینک