در زمان گفت وگو با همراه بیمار باید به این نکته توجه داشته باشیم که شرایط همراه بیمار کمی با بیمار متفاوت است در واقع اغلب همراهان بیمار شرایطی به مراتب بدتر از بیماران را تجربه می کنند و شاید موضوعاتی که برای بیماران امری طبیعی محسوب شود از سوی همراهان آنها قابل پذیرش نباشد.
مطمئنا شما به عنوان عضوی از تیم درمان این شرایط را تجربه کرده اید که یک بیمار با آرامش در تخت خود مشغول استراحت است ولی همراه و یا همراهان وی با اضطراب و نگرانی پیگیری روند درمان بیمار خود هستند. البته این نگرانی ها طبیعی است زیرا همراه بیمار که از نزدیک ترین افراد بیمار به شمار می آید از دیدن وی در بستر بیماری احساس خوبی نخواهد داشت.
مدیریت همراه بیماران بسیار مهم است و مطمعنا اهمیت آن از رفتار با بیمار کمتر نخواهد بود بنابراین همراه بیمار ناراضی نیز اهمیت ویژه ای دارد که با همدیگر به آن خواهیم پرداخت.
عدم مدیریت همراه بیمار ناراضی چه عواقبی را به دنبال دارد؟
مطمعنا نارضایتی و به دنبال آن اعتراضات همراه بیمار و همچنین مدیریت نکردن آن می تواند تاثیر بسیار مخربی در روند کاری بیمارستان و همچنین در روند درمانی داشته باشد. به عنوان مثال تصور کنید در یک مرکز دولتی یک بیمار مرتب به دلایل مختلف وارد ایستگاه پرستاری شوند و اعتراض نماید و یا اینکه چندین بار در طول ویزیت پزشکان به پزشک مربوطه اعتراض نماید، و یا اینکه در مطب در زمان وزیت بیمار با اعتراض های خود پزشک را از اصل موضوع منحرف نماید و تمرکز وی را به هم بریزد.
همچنین در سایر اعضای تیم درمان مانند ماما، بهیار، تکنولوژیست رادیولوژی، پرسنل داروخانه و … می تواند این مشکلات را ایجاد نماید. بنابراین همراهان بیمار نیاز به توجه ویژه ای دارند. از طرف دیگر بیماران اغلب تنها به دنبال بهبودی هستند و از اقدامات حاشیه ای دوری می کنند اما همراه بیمار با توجه به احساس وظیفه ای که در قبال بیمار خود دارد به کوچکترین کوتاهی که مشاهده نماید عکس العمل نشان می دهد پس سعی کنیم با رعایت نکات گفته شده در ادامه مقاله به دو هدف زیر برسیم:
- تا حد امکان از نارضایتی همراه بیمار جلوگیری نماییم
- در صورت نارضایتی همراه بیمار قادر باشیم آن را کنترل نماییم
از چه روش هایی می توان برای برخورد با همراه بیمار ناراضی استفاده نمود؟
روش هایی که در این خصوص ارائه می شود الزاما مطالب جدیدی نیستند و به احتمال زیاد با آن ها اشنایی دارید اما آنچه مد نظر ماست انجام دادن این راهکارها می باشد.
گوش کردن به صورت کامل
اگر قادر باشیم تا در زمان صحبت بیمار به صورت فعالانه گوش دهیم مطمعنا درصد زیادی از تنش ها کاهش خواهد یافت. زیرا غالبا همراه بیمار به دلیل مورد توجه قرار نگرفتن و شنیده نشدن صحبت های خود ناراضی است و اگر این نیاز وی را برطرف سازیم در بسیاری از مواقع قادر به مدیریت همراه بیمار خواهیم بود.
بنابراین
تلاش نماییم تا از این پس در صورت اعتراض همراه بیمار ابتدا به صحبت وی به صورت کامل گوش دهیم
تلاش برای حل موضوع
پس از شنیدن صحبت های بیمار سعی نماییم راهکار مناسبی را پیشنهاد دهیم. البته ممکن است که مشکل ایجاد شده در حیطه وظایف ما نباشد اما آنچه مهم است تلاش و اقدام در جهت برطرف ساختن این مسئله است. بنابراین اگر قادر به رقع دغدغه ی بیمار بودیم، این مسئله را برطرف نماییم اما اگر به هر دلیل امکان انجام آن کار نبود دلیل آن را برای همراه بیمار توضیح دهیم و بیمار را به صورت مناسب جهت انجام اقدام های بعدی راهنمایی نماییم.
بنابراین
از این پس در برخورد با همراهان بیمار ،اگر قادر به رفع مشکل نبودیم دو کار را انجام دهیم:
- توضیح در خصوص علت
- راهنمایی و ارائه راهکار مناسب
چگونه از نارضایتی همراهان بیمار جلوگیری نماییم؟
شاید مهمترین اقدام در جهت جلوگیری از نارضایتی همراهان بیمار شکل دهی یک ارتباط موثر با بیمار و همراه بیمار است. مطمعنا اگر با مراجعه کننده گان به مراکز درمانی خوب صحبت شود و ارتباط موثری با آن ها شکل گیرد احتمال ناراضیتی و به دنبال آن شکایت از اعضای تیم درمان و مرکز درمانی به شدت کاهش می یابد. پس همواره در نظر داشته باشیم که:
خوش برخورد بودن یکی از موثرترین عوامل پیشگیری کننده نارضایتی بیماران است.
البته تبحر و انجام اقدامات درمانی به شیوه ایده آل و همچنین مناسب بودن روند درمان در رضایت همراه بیمار تاثیر گذار خواهد بود و رعایت تمامی این نکات الزامیست اما ارزش یک رفتار و برخورد مناسب به مراتب در نظر بیماران بیشتر احساس می گردد.
جهت دریافت مقالات مرتبط دکتر لینک را در شبکه های اجتماعی دنبال کنبد.
مقالات مرتبط:
آیا نباید با بیمارانمان همدردی کنیم؟