مجله روانشناسی

مدیریت مراکز روانشناسی

۲ مطلب در تیر ۱۴۰۲ ثبت شده است

هدف از روان درمانی چیست؟

همانطور که می دانید روان‌درمانی در واقع به تکنیکی گفته می‌شود که در آن درمانگر با بهره گرفتن از علم روانشناسی به افراد کمک می‌کند تا سلامتی ذهن و روان داشته باشند.

 روان‌درمانی کاربرد آگاهانهٔ روش‌های بالینی و «مواضع میان‌فردی» است که از اصول روان‌شناسی نوین و کهن حاصل شده و هدف آن کمک به درمانجویان و بیماران است که رفتارها، شناخت‌ها، هیجان‌ها، و دیگر ویژگی‌های فردی خود را، در جهت درمان مطلوب و تعادل روان‌شناختی تغییر دهند.

اصلی‌ترین هدف روان درمانی برطرف کردن مشکلات ذهنی و روانی است که اکثر مردم جامعه با آنها دست و پنجه نرم می‌کنند و این مشکلات و بیماری‌ها با علائم مخصوصی همراه هستند که درمانگر با تشخیص آنها می‌تواند مراحل و جلسات روان درمانی را آغاز کند.

پیشنهاد می‌شود:انتظارات درمانجو از درمانگر چیست؟9 ویژگی یک درمانگر خوب

هدف از روان‌درمانی چیست؟

اصلی‌ترین هدف از روان‌درمانی را می‌توان به برطرف کردن مشکلاتی از قبیل زیر اختصاص داد:

  • برطرف کردن بیماری وسواس
  • درمان استرس در افراد
  • بررسی وضعیت افسردگی و ریشه کن کردن آن در فرد
  • درمان اختلالات عاطفی و احساسی
  • برطرف کردن اختلالات هیجانی
  • برطرف کردن مشکلات شخصیتی
  • درمان اختلالات دو قطبی
  • بررسی ناهنجاری‌های رفتاری و درمان آنها
  • مدیریت بحران
  • تغییر رفتار
  • تجربه هیجانی صلاحی
  • بینش و تغییر
  • برطرف کردن، تغییر و متوقف کردن علائم موجود

هدف از روان‌درمانی چیست؟

در رابطه با هدف روان‌درمانی می‌توانیم به این شکل نیز بیان کنیم که «هدف از انجام این کمک کردن به اشخاص برای از بین بردن ویژگی‌های بد اخلاقی آنها است که این ویژگی‌ها به خودشان و یا اطرافیان آنها آسیب وارد می‌کند و به عنوان یک رفتار آسیب پذیر شناخته می‌شود.»

از طرف دیگر درمانگر با بررسی مشکلات فرد و برطرف کردن ویژگی‌های منفی اخلاقی او، به بیمار کمک می‌کند تا ویژگی‌های مثبت شخصیتی خود را بیشتر ارتقا دهد و احساس پوچ بودن نکند.

با انجام روان‌درمانی نه تنها خود شخص زندگی بهتر و ایده آل تری را تجربه می‌کند، بلکه اطرافیان او نیز در شرایط مناسب‌تری قرار می‌گیرند.

ممکن است درمانجو در جلسات ابتدایی با اندکی استرس، تنش و عصبانیت همراه باشد که شما درمانگران عزیز می توانید شیوه هایی را به کار بگیرد که اعتماد فرد را جلب کند و شخص در کنار شما احساس آرامش داشته باشد و بتواند مشکلات خود را رک و صریح بیان کند.

با انجام روان درمانی شخص زندگی بهتری را تجربه می‌کند

انواع روش‌های روان‌درمانی و هدف از انجام آن‌ها

روان‌درمانی با روش‌های مختلفی انجام می‌شود که هر یک از آنها هدف مخصوص به خود را دارند و به شرح زیر هستند:

1-رفتار درمانی شناختی:

این روش مختص به کسانی است که دارای یک نگرش غیر واقعی نسبت به خود و جهان هستند و پیرو روش‌های فکری نا‌صحیحی هستند.

هدف روان‌درمانی در این روش اصلاح طرز فکر بیمار و سوق دادن او به جهت‌های صحیح است تا شخص از افکار غیر واقعی خود دست بردارد و افکار واقعی را دنبال کند.

2-روانکاوی:

روانکاری یکی دیگر از تکنیک‌های روان‌درمانی است که در آن محرک‌هایی تحت بررسی قرار می‌گیرند که در زیربنای افراد قرار گرفته‌اند و سپس درمانگربا تشخیص این محرک‌ها به بیمار کمک می‌کنید که روند درمانی خود را آغاز کند و مشکلاتی که بر روی روند عاطفی و احساسی او تأثیر گذاشته‌اند، را از بین ببرد.

3-روان پویشی:

روان پویشی از دیگر روش‌های روان درمانی است که هدف از آن پی بردن به احساسات ناخودآگاه فرد و بررسی آنها است.

تعداد جلسات روان‌درمانی به چه عواملی بستگی دارد؟

در خصوص تعداد جلسات مورد نیاز برای مشاوره روان‌درمانی باید آگاه باشید که تعداد این جلسات به هدف از روان‌درمانی بستگی دارد و بر اساس آن و در نظر گرفتن وضعیت افراد متفاوت خواهد بود.

در نتیجه نمی‌توان  تعداد جلسات مشخصی را از ابتدا به درمانجو اعلام کنید و یا در ابتدای کار آن‌ را تعیین نماید.

تعداد جلسات روان درمانی به هدف از روان درمانی بستگی دارد

پیشنهاد می‌شود:چگونه درمانجویان می‌توانند بیشترین بهره را از جلسات روان‌درمانی ببرند؟5 نکته برای جلسات مشاوره

کلام پایانی

«هدف روان‌درمانی برای بیماران مختلف یکسان نیست و بر اساس شرایط و مشکل و بیماری موجود بر اساس هدف خاصی از این روش استفاده می‌شود.در واقع درمانگر باید تعیین کند که بیمار بر اساس کدام هدف به روان درمانی نیاز دارد و سپس در جهت درمان او برآید.»

شما مدیر داخلی یا منشی مرکز روانشناسی هستید؟ آیا به مشاوره جذب درمانجو نیاز دارید؟ همین الان تماس بگیرید: ۰۹۱۲۰۰۴۴۸۲۴

برای دریافت مشاوره رایگان درباره سیستم مدیریت مراکز روانشناسی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
دکتر لینک

قوانین و شرایط مشاوره آنلاین روانشناسی بر اساس ۵ حیطه مهم

پیشرفت روز افزون تکنولوژی و خدمات ، توجه ما را بیش از پیش به خدمات غیرحضوری جلب کرده است. تحقیقات نشان می‌دهد که بسیاری حتی خریدهای ساده منزل را نیز از طریق فضای مجازی و استفاده از اپلیکیشن موبایل انجام می‌دهند. طبیعی است که یکی از جدیدترین خدماتی که در این حوزه مورد توجه قرار گرفته، مشاوره آنلاین روانشناسی یا روان‌درمانی غیرحضوری است.

 با توجه به حساسیت‌های این روش، انجمن روانشناسی آمریکا در مقاله‌ای به بررسی قوانین و شرایطی پرداخته که باید در طول جلسه به آن‌ها توجه شود. البته سازمان نظام روانشناسی نیز با برگزاری کارگاه‌های آموزشی تلاش در افزایش کیفیت مشاوره آنلاین را دارد.

خوشبختانه این اطلاعات به ما کمک می‌کند تا با کیفیت بهتر و ساختارمند، جلسات مشاوره و درمانی را هدایت کنیم.

نکات اشاره شده در این مقاله بسیار مهم است. باید آن‌ها را جدی بگیرید. یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید مورد توجه قرار بگیرید، توجه به صلاحیت‌های حرفه‌ای مشاور یا روانشناس است. به این دلیل که حتی اگر درمانجو مدارک فردی روانشناس خود را چک کرد هیچ تردیدی برای انتخاب نداشته باشد،زیرا مراکز روانشناسی معتبر، موظف به جذب متخصصان دارای صلاحیت علمی، حرفه‌ای و اخلاقی هستند.

روان درمانی غیرحضوری

پیشنهاد می‌شود: مشاوره آنلاین یا حضوری، کدامیک بهتر است؟

قوانین برگزاری جلسات مشاوره آنلاین روانشناسی

به صورت کلی می‌توانیم شرایط برگزاری را در چند حوزه خاص طبقه‌بندی کنیم:

  • توافق اولیه برای نحوه برگزاری جلسات (تلفنی، آنلاین به صورت تصویری یا آنلاین به صورت صوتی) و امضا برگه تعهدات
  • بررسی صلاحیت حرفه‌ای، اخلاقی و علمی مشاور توسط درمانجو
  •  امکانات اجرایی درمانگر و درمان‌جو
  •  توانایی درمانگر برای فعالیت در فضای آنلاین
  •  ساختار روانی مراجع یا بیمار

 توافق اولیه

زمانی که درمانجو به کلینیک یا مطب یک روانشناس، مشاور و یا یک روان‌پزشک مراجعه می‌کند، فرمی چند صفحه‌ای در اختیار او قرار داده می‌شود که اطلاعات نظیر بیوگرافی فردی، سابقه بیماری‌های جسمی، سابقه بیماری‌های (اختلالات) روانی، سابقه مراجعه به روانشناس یا روان‌پزشک و دلیل مراجعه فعلی را شامل می‌شود.

 علاوه بر این‌ها، فرم تعهدی نیز وجود دارد که با توجه به رویکرد درمانی یا مشاوره متفاوت خواهد بود و مراجع یا درمان‌جو باید آن را امضا کند. البته روانشناس، مشاور یا روان‌پزشک نیز مجموعه تعهداتی به درمانجو دارد که این تعهدات باید به دیوار سالن انتظار نصب شود تامراجع آن‌ها را مطالعه کند. این تعهدات مسئولیت هر دو طرف را نسبت به جلسات مشاوره و درمان مشخص می‌کند.

اما قوانین و شرایط مشاوره آنلاین تا حدودی متفاوت است. البته تمام مطالبی که در بالا به آن‌ها اشاره شد در این روش نیز صدق می‌کند، اما حساسیت بیشتری باید به کار گرفته شود. مثلاً باید از مراجع یا درمان‌جو درخواست کنیم که با دقت بسیار بالایی تعهدات را مطالعه کند و به آن‌ها پاسخ دهد.

 صلاحیت درمانگر

بررسی صلاحیت متخصصان سلامت روان از اهمیت بالایی برخوردار است. طبیعی است که افراد دارای صلاحیت حرفه‌ای، اخلاقی و علمی، به مراجع خود آسیب نمی‌زنند. اما در طرف دیگر درمانگرانی که فاقد این صلاحیت‌ها هستند، در طول جلسات ممکن است مرتکب اشتباهاتی غیرقابل جبران شوند. بنابراین متخصصان سلامت روان حتما باید مجوز کار و فعالیت داشته باشند.

 امکانات اجرایی

امکانات اجرایی طیف گسترده‌ای را در بر می‌گیرد. در مرحله اول، باید به امکانات جلسه توجه کرد. مثلاً اتاقی که جلسات در آن برگزار می‌شود، هم برای شما و هم برای درمان‌جو، باید شرایطی مانند نور کافی، فضای خصوصی، اینترنت پر سرعت را دارا باشد.

 یادمان باشد که برگزاری جلسه در اتاقی شلوغ، تمرکز را بر هم میزند بنابراین بهتر است جلسات در اتاقی خلوت برگزار شود. نرم افزارهای از جمله سرویس مشاوره آنلاین روانشناسی نرم‌افزار سیستم مدیریت هوشمند مراکز روانشناسی دکترلینک  که برای برگزاری جلسات این چنینی طراحی شده و کار شما را تا حدود زیادی ساده می‌کند.

معمولاً افراد زمانی که از گوشی موبایل استفاده می‌کنند دائماً آن را دستشان نگه می‌دارند و یا آن را تکان می‌دهند. توصیه می‌کنیم که از لپ تاپ استفاده کنید.

نحوه تنظیم وقت و پیگیری هزینه جلسات بخش دیگری از امکانات اجرایی است که یا توسط درمانگر انجام می‌شود یا توسط منشی او.

یادمان باشد که در مشاوره آنلاین باید همان کیفیتی را اجرا کنیم که در جلسات حضوری اتفاق می‌افتد یا حداقل تلاش کنیم به آن نزدیک شویم. یادمان باشد که تحت هیچ شرایطی درمانگر اجازه ضبط جلسات مشاوره را ندارد. اگر درمانگر یا مشاور برای سوپرویژن به ضبط جلسه نیاز دارد باید با اجازه کتبی مراجع این کار را انجام دهد. این قاعده برای مراجع هم نیز صادق است نباید جلسات توسط او ضبط شود.

کیفیت جلسات مشاوره آنلاین

 توانایی درمانگر یا مشاور

شاید این مورد را بتوانیم مهم‌ترین شروط و قوانین برگزاری جلسه مشاوره آنلاین در نظر بگیریم. متأسفانه بسیاری از روانشناسان یا مشاورین توانایی مدیریت مشاوره آنلاین را ندارند.

فراموش نکنیم که این روش سخت‌تر از جلسات حضوری است و احتیاج به توجه و مهارت‌های بالاتری دارد. بنابراین درمانگران باید توانایی‌های خود را ارزیابی کنند.

 همان‌طور که گفتیم، دوره‌های آموزشی زیادی توسط سازمان نظام روانشناسی برگزار شده که متخصصان سلامت روان می‌توانند با شرکت در آن دوره‌ها، مهارت‌های خود را افزایش دهند. یکی از مهم‌ترین مواردی که به افزایش کیفیت مشاوره آنلاین کمک می‌کند، یادگیری زبان بدن است. شما باید بتوانید با توجه به حرکات بدنی مراجع سطح اضطراب او را بفهمید. ناآشنایی با زبان بدن سبب می‌شود که جلسات درمانی در مسیر اشتباهی قرار بگیرد. متخصصان رویکردهای هیجان مدار مانند EFT و ISTDP کار سخت‌تری پیشرو دارند. این رویکردها با توجه به ماهیت تجربی که دارند نیازمند حضور و اتحاد درمانی قدرتمندی هستند که ممکن است کار را دشوار کند. اما بهر حال تمرین و سوپرویژن ابزاری است که متخصصان این رویکردها می‌توانند برای تقویت خود از آن‌ها استفاده کنند.

درمانگر در مدیریت جلسات مشاوره آنلاین باید توانایی و مهارت بالایی داشته باشد

 ساختار روانی مراجع یا درمان‌جو

بخش نهایی ارزیابی ساختار روانی مراجع یا درمان‌جو است.

 همانطور که می‌دانید مشاوره آنلاین برای همه مناسب نیست. مثلاً فردی که ریسک خودکشی دارد، نیازمند مراقبت‌های ویژه‌ای است که مشاوره آنلاین نمی‌تواند آن‌ها را مهیا کند. این افراد باید سریعاً ارجاع داده شوند.

مشاوره آنلاین برای افراد خودشیفته و بوردرلاین مناسب نیست. ساختارهای روانی این افراد به گونه‌ای است که در فضای آنلاین راحت‌تر می‌توانند به فرافکنی بپردازند و از فضای درمانی خارج شوند. البته درمانگران با تجربه‌تر می‌توانند به این مراجعین کمک کنند اما توصیه می‌شود متخصصان جوان و کم تجربه این کار را انجام ندهند.

 در مرحله ارزیابی توصیه می‌کنیم که از مراجع تست بگیرید. بهتر است از تستهای بالینی مانند MCMI استفاده کنید که ساختار شخصیتی و اختلالات روانی را به ما نشان می‌دهد.

جلسات مشاوره آنلاین برای درمانجویانی که نیازمند مراقبت‌های ویژه هستند مناسب نیست

پیشنهاد می‌شود: چالش‌های اتاق درمان|5 دغدغه در اتاق درمان

قواعد جلسات حضوری همگی در مشاوره آنلاین نیز صدق می‌کند. به عنوان مثال اگر مراجع شما نیاز به خدامت دارویی داشت، حتماً او را به روان‌پزشک کلینیک ارجاع دهید. فراموش نکنیم که در برخی موارد دارودرمانی و روان‌درمانی مکمل یکدیگر هستند.

 دوباره تاکید می‌کنیم که تحت هیچ شرایطی کیفیت جلسات آنلاین نباید افت کند. ما باید تمام تلاش خود را انجام دهیم تا خدمات روانشناسی و مشاوره با بالاترین کیفیت در اختیار مراجع یا درمان‌جو قرار بگیرد. این امر، مستلزم رعایت نکاتی است که نباید از قلم انداخت.

 در این مقاله سعی شد به صورت چکیده مهم ترین قوانین و شرایط مشاوره آنلاین از نگاه انجمن روانشناسان امریکا بیان شود. امیدوارم نهایت استفاده را از این مقاله برده باشید، از همراهی شما عزیزان متشکرم.

شما مدیر داخلی یا منشی مرکز روانشناسی هستید؟ آیا به مشاوره جذب درمانجو نیاز دارید؟ همین الان تماس بگیرید: ۰۹۱۲۰۰۴۴۸۲۴

برای دریافت مشاوره رایگان درباره سیستم مدیریت مراکز روانشناسی بر روی لینک زیر کلیک کنید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
دکتر لینک